8 Tips voor het inrichten van een kleine woning
#Tips

8 Tips voor het inrichten van een kleine woning

Publicatiedatum 9 juni 2020
Bewerkt op 2 mei 2024

Klein wonen, maar toch het maximale uit je interieur halen? Onze stylisten geven je 8 handige tips om een kleine ruimte groots in te richten

Niet iedereen heeft een grote woning, of beschikt over een ruime woonkamer. Met de juiste inrichting kun je op een klein woonoppervlak nog steeds volop sfeer en ruimte creëren. Met de toepassing van functionele meubelen, optische trucs én de juiste kleuren zorg je ervoor dat een kleine ruimte nog steeds groots oogt.

  1. 1. Maak een plan voor je begint
  2. 2. Gebruik grote meubels als basis
  3. 3. Creëer een ruimtelijk effect met hoge meubels
  4. 4. Kies voor praktische en multifunctionele meubels
  5. 5. Gebruik een praktische scheidingswand
  6. 6. Combineer meubels in verschillende vormen
  7. 7. Speel met meubels en accessoires in verschillende kleuren
  8. 8. Breng verandering aan met kleine meubels

Een plan van aanpak 

Voorkom dat je een kleine kamer inricht met te veel meubelen. Maak een plan! Daarvoor hoef je geen ervaren stylist of (interieur)architect te zijn. Stel jezelf de volgende vragen: hoe groot is de ruimte? Hoe wil je die indelen? Welke functie geef je aan de verschillende gedeeltes en wélke meubelen heb je daar dan écht nodig? Als je die vragen hebt beantwoord, kan je naar de volgende stap.

TIP: alle XOOON-winkels hebben een designstudio waar je terecht kunt voor inspiratie en interieuradvies. Maak een afspraak voor een persoonlijk 3D-interieurontwerp of start zelf online met je eigen 2D-interieurontwerp.

Grote meubelen als basis

Grote meubelen in een kleine ruimte? Dat kan! Elke ruimte heeft een eigen functie. Op basis deze functie kies je telkens een meubelstuk met de belangrijkste rol: in je woonkamer bijvoorbeeld is je sofa het meest belangrijke meubelstuk, in je eetkamer zijn dat de tafel en stoelen. De rest van de ruimte organiseer je daaromheen. Hierdoor houd je voldoende bewegingsruimte. Zo lijkt je kleine ruimte optisch ruimer.

"Het klinkt tegenstrijdig, maar je kiest beter voor een paar grotere meubelen, dan (te) veel kleine.”

Anke
XOOON Styliste

Meubelen met hoge poten

Massieve meubelen doen een ruimte al snel vol en klein lijken. Zorg ervoor dat de vloer zichtbaar blijft. Kies voor designs op ranke, hoge pootjes of frames. Ook zo creëer je optisch een ruimtelijk effect. Een andere optie zijn zwevende kasten, die je eenvoudig aan de wand bevestigt. Of kies voor een bartafel in plaats van een eettafel voor het ruimtelijke én ruimtebesparende effect.

Multifunctionele meubelen

Als je klein woont, heeft één ruimte soms meerdere functies. Kies voor meubelen die opvallen door hun praktisch, comfortabel of multifunctioneel karakter. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuiftafel of een sofa met verborgen opbergruimte of loungefunctie.

Opbergruimte als scheidingswand

Opbergruimte is schaars in een kleine woning. En dat terwijl we allemaal stiekem toch meer verzamelen dan we zouden denken. Ook in kleine ruimtes zijn kasten dus onmisbaar. Gebruik een roomdivider of bergkast als scheidingswand. Zo kan je leefruimtes scheiden én blijft het ruimtelijk effect toch bewaard.

Vormen combineren

Strakke en rechte vormen ogen vaak wat saai in een kleine ruimte. Combineer daarom verschillende vormen en maak je interieur spannender en speels. Een ronde tafel in een vierkante ruimte zorgt voor een speels effect en een sofa met ronde vormen breekt rechte lijnen.

Binnenkijken bij XOOON fans

Laat je inspireren door het interieur van andere XOOON fans!

meer inspiratie

Speel met licht en kleur

Lichte kleuren reflecteren licht en vergroten een kleine ruimte. Beperk je voor de grote meubelen dus tot tinten uit hetzelfde kleurenpallet. Met accessoires of kleinmeubelen in een extra accentkleur voorkom je dat de ruimte als één lichte massa gaat ogen. Bovendien voegen die wat karakter toe aan je woonkamer.

Kleine, verplaatsbare designmeubelen

Wie klein woont, wil de ruimte zo nu en dan snel en gemakkelijk herschikken. De grote meubelen die de basis vormen van je kleine woning lenen zich daar niet toe. Verandering breng je dus aan met kleinmeubelen zoals een fauteuil, salon- of bijzettafel en accessoires zoals een bijzondere spiegel, een opvallend schilderij of een kamerplant. Ook hier geldt de gouden regel: keep it simple!

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...