Je kleine woning ruim inrichten met deze 8 tips
#Tips

Je kleine woning ruim inrichten met deze 8 tips

Publicatiedatum 9 juni 2020
Bewerkt op 30 april 2020

Klein wonen, maar wél het maximale uit je interieur halen: het is een uitdaging. Tóch hoeft het géén probleem te zijn. Onze stylistes verzamelden acht handige tips om je beperkte woonoppervlakte gezellig, functioneel en nog steeds ruim in te richten. De volgende acht XOOON tips helpen je op weg! Lees meteen verder óf bekijk eerst de video voor een voorproefje.

Klein wonen


Wij inspireren je graag

Wij inspireren je graag
XOOON-TIP #1
XOOON-TIP #1

Een plan van aanpak 

Voorkom dat je een kleine oppervlakte inricht met te veel meubelen. Maak een plan! Daarvoor hoef je geen ervaren tekenaar, stylist of (interieur)architect te zijn. Stel jezelf de volgende vragen: hoe groot is de ruimte? Hoe wil je die indelen? Welke functie geef je aan de verschillende gedeeltes en wélke meubelen heb je daar dan écht nodig? Als je die vragen hebt beantwoord, kan je naar de volgende stap.

XOOON-TIP #2

Grote meubelen als basis 

Grote meubelen in een kleine ruimte? Dat kan. Hoe? Simpel! Elke ruimte heeft een eigen functie. Op basis daarvan kies je telkens een meubelstuk met de belangrijkste rol: in je woonkamer bijvoorbeeld is je zitbank het meest relevante item, in je eetkamer zijn dat de tafel en stoelen. De rest van de ruimte organiseer je dan daaromheen. Hierdoor houd je voldoende bewegingsruimte. Zo lijkt je woning optisch ruimer.

"Het klinkt tegenstrijdig, maar je kiest beter voor een paar grotere meubelen, dan (te) veel kleine.”

Anke
XOOON Styliste
XOOON-TIP #3

Meubelen met hoge poten

Massieve meubelen doen een ruimte al snel vol en klein lijken. Zorg ervoor dat de vloer zichtbaar blijft. Kies voor designs op ranke, hoge pootjes of frames. Ook zo creëer je optisch een ruimtelijk effect. Een andere optie zijn zwevende kasten, die je eenvoudig aan de wand bevestigt.

XOOON-TIP #4

Multifunctionele meubelen

Als je klein woont, heeft één ruimte soms meerdere functies. Kies dan voor meubelen die opvallen door hun praktisch, comfortabel of multifunctioneel karakter, zoals een uitschuifbare tafel, een bartafel, een bank voorzien van een loungefunctie of extra opbergruimte.

“De paar zorgvuldig uitgekozen designmeubelen die er staan, mogen best blikvangers zijn!”

Frans
Ontwerper
XOOON-TIP #5

Opbergruimte als scheidingswand

Opbergruimte is schaars in een kleine woning. En dat terwijl we allemaal stiekem toch meer verzamelen dan we zouden denken. Ook in kleine ruimtes zijn kasten dus onmisbaar. Leuke stylingtip: gebruik een stijlvolle bergkast, mooi dressoir of open boekenkast als roomdivider. Zo kan je leefruimtes scheiden én blijft het ruimtelijk effect toch bewaard.

XOOON-TIP #6
XOOON-TIP #6

Vormen combineren

Strakke en rechte vormen ogen vaak wat saai in een kleine ruimte. Combineer daarom verschillende vormen en maak je interieur spannender en speels. Een ronde tafel in een vierkante ruimte zorgt voor een speels effect en een bank met ronde vormen breekt rechte lijnen.

“Strakke en rechte vormen ogen vaak wat saai in een kleine ruimte.”

Frans
Ontwerper
XOOON-TIP #7

Speel met licht en kleur

Lichte kleuren reflecteren licht en vergroten een kleine ruimte. Beperk je voor de grote meubelen dus tot tinten uit hetzelfde kleurenpallet. Met accessoires of kleinmeubelen in een extra accentkleur voorkom je dat de ruimte als één lichte massa gaat ogen. Bovendien voegen die wat karakter toe aan je woonkamer.

XOOON-TIP #8

Kleine, verplaatsbare designmeubelen

Wie klein woont, wil de ruimte zo nu en dan snel en gemakkelijk herschikken. De grote meubelen die de basis vormen van je kleine woning lenen zich daar niet toe. Verandering breng je dus aan met kleinmeubelen zoals een fauteuil, salon- of bijzettafel en accessoires zoals een bijzondere spiegel, een opvallend schilderij of een kamerplant. Ook hier geldt de gouden regel: keep it simple!

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...