Mix & Match: vintage en modern
#Trends

Mix & Match: vintage en modern

Publicatiedatum 25 maart 2024

Een nieuw interieurplan voor je huis kan een flinke uitdaging zijn. In welke stijl wil je je interieur gaan inrichten? Kies je voor een modern interieur of ga je voor vintage? Beide woonstijlen hebben hun eigen unieke charme en aantrekkingskracht. Wij zetten de kenmerken van beide stijlen voor je op een rij. Bovendien laten wij je zien hoe je beide stijlen ook perfect met elkaar kunt combineren!

 1. Wat is een vintage interieur?
 2. Is vintage een trend? 
 3. Wat is een modern interieur?
 4. Waarom kiezen mensen voor vintage meubels?
 5. Waarom is vintage zo populair?
 6. Wanneer is een meubel vintage?
 7. Hoe combineer je vintage en modern in je interieur? 

 

Wat is een vintage interieur?

Een vintage interieur herken je aan het gebruik van materialen, ontwerpen en designelementen uit het verleden. Bij de vintage look draait het om een gevoel van nostalgie en een authentieke sfeer in huis. Typische kenmerken van een vintage interieur zijn:

 • Gebruik van antieke meubels
 • Zachte, gedempte kleuren zoals pastel en aardetinten.
 • Decoratieve items zoals oude klokken, retro posters en vintage servies.
 • Hergebruik van materialen en meubels.

Is vintage een trend?

Ja, vintage is zeker een trend. Maar het is tegelijk een tijdloze trend die nooit uit de mode raakt. Wat vandaag als vintage wordt beschouwd, kan over een paar decennia weer in de mode zijn. Deze woonstijl draait om een nostalgisch gevoel en persoonlijkheid. Het geeft je de mogelijkheid om unieke stukken te plaatsen die je huis blijvend karakter geven.

Wat is een modern interieur?

Een modern interieur is strak, minimalistisch en eigentijds. Het draait allemaal om eenvoud en functionaliteit. Typische kenmerken van een modern interieur zijn:

 • Strakke lijnen en geometrische vormen.
 • Neutrale kleuren zoals wit, zwart, grijs en beige.
 • Minimalistisch meubilair met weinig versiering.
 • Veel licht en ruimte.

Moderne interieurs benadrukken efficiëntie en minimalisme. Het is een geschikte woonstijl voor mensen die van een gestroomlijnde, eigentijdse look houden.

Waarom kiezen mensen voor vintage meubels?

Mensen kiezen voor vintage meubels vanwege de unieke uitstraling en het karakter dat ze aan een ruimte toevoegen. Vintage meubelen hebben een geschiedenis, waardoor ze een verhaal vertellen. Bovendien zijn ze vaak van hoge kwaliteit en duurzaam. Ze hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog steeds functioneel. Bovendien hebben vintage meubelen een milieuvriendelijk karakter omdat ze hergebruikt worden. Het kopen van vintage meubels is een duurzame manier om je huis in te richten.

Waarom is vintage zo populair?

Vintage is populair omdat het een gevoel van nostalgie oproept en een ontsnapping biedt aan de snelle, moderne wereld. Het stelt mensen in staat om terug te kijken naar een tijd waarin dingen langzamer leken te gaan en meubels en decoratie met de hand werden gemaakt. Bovendien kunnen vintage stukken een gevoel van warmte en comfort creëren dat veel mensen waarderen in hun huis.

Binnenkijken bij XOOON fans

Laat je inspireren door het interieur van andere XOOON fans!

meer inspiratie

Wanneer is een meubel vintage?

Het is niet eenvoudig om te bepalen of een meubel echt vintage is. Over het algemeen verwijst vintage naar items die minstens 20 tot 30 jaar oud zijn. Als een meubelstuk, decoratie voorwerp of kledingstuk uit die periode stamt, kan het als vintage worden beschouwd. Het is belangrijk om te weten dat vintage niet hetzelfde is als antiek. Antieke items zijn meestal veel ouder en hebben meestal een hogere waarde.

Hoe combineer je vintage en modern in je interieur?

Het combineren van vintage en modern interieur kan een boeiende en eclectische stijl opleveren. Wij geven je enkele tips om deze twee stijlen harmonieus samen te brengen:

 • Kies één stijl als basis en voeg accenten toe uit de andere stijl. Kies bijvoorbeeld voor modern interieur, maar plaats een vintage kroonluchter als blikvanger.
 • Houd de kleurenpaletten in evenwicht, zodat ze elkaar aanvullen.
 • Gebruik bijvoorbeeld neutrale kleuren als achtergrond voor zowel vintage als moderne items.
 • Mix en match meubels en decoratieve stukken zorgvuldig. Experimenteer met het plaatsen van een vintage fauteuil naast een moderne bank, en kijk hoe ze samensmelten.

Wees niet bang om persoonlijke smaak te laten zien. Het combineren van stijlen biedt de vrijheid om je eigen unieke ruimte te creëren.

Tip: Lees hier waarom een fauteuil niet mag ontbreken in je interieur! 

Welke stijl past bij jou ?

De keuze tussen vintage en modern interieur hangt af van je persoonlijke smaak en de sfeer die je in je huis wilt creëren. Beide stijlen hebben hun eigen aantrekkingskracht en kunnen zelfs met succes worden gecombineerd om een unieke en persoonlijke ruimte te creëren. Of je nu de voorkeur geeft aan de warmte en charme van vintage, of de strakke eenvoud van modern, de sleutel tot een geslaagd interieurontwerp is het creëren van een ruimte waarin je je thuis voelt.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...