5 tips om jouw TV-meubel te kiezen
Nicole van Riel
#Tips

5 tips om jouw TV-meubel te kiezen

door Nicole van Riel
Publicatiedatum 13 april 2021
Bewerkt op 4 augustus 2022

De woonkamer: een van de plekken in huis waar je het meeste tijd doorbrengt. Je beleeft er gezellige avonden met je gezin, familie of vrienden, maar je kunt er ook heerlijk ontspannen met een goed boek - of gewoon voor de televisie.

Voor je televisie heb je natuurlijk een TV-meubel nodig. Misschien wel het op één na belangrijkst meubelstuk in jouw huiskamer. Maar waar moet je op letten bij de aankoop ervan? En welk type TV-meubel past bij jouw woon- en levensstijl? Materialen, kleuren, afmetingen, opbergmogelijkheden: wij helpen je graag bij het keizen van je ideale TV-hoek.

1. Materialen
2. Kleuren
3. Afmetingen
4. Opbergmogelijkheden
5. Functies

Materialen om niet weg te zappen

1. Welk materiaal is ideaal voor jouw TV-meubel?

In je zoektocht naar het perfecte TV-meubel voor jouw interieur is de keuze voor het materiaal een doorslaggevend aspect. Welk materiaal geeft jouw woonkamer een eigen identiteit en stijl?

Een houten TV-meubel zorgt door zijn natuurlijke uitstraling voor een warme sfeer. Afhankelijk van de houtsoort en het formaat van je meubel, krijgt je woonkamer een sobere Scandinavische, stoere industriële of net een heel moderne, eigentijdse uitstraling.

Sommige TV-meubels uit de XOOON collectie combineren hout met andere materialen zoals een zwart metalen designframe, lades en deuren in (gekleurd) MDF of een bovenblad in marmer- of betonlook.

Voor welke mix van materialen zou jij gaan? Of straalt een volledig houten meubel volgens jou voldoende karakter uit?

Lees ook: collectie MODALI: Scandinavisch design in twee looks

Colour is key

2. Welke kleur TV-kast past bij je interieur?

Naast de materiaalsoort, speelt ook de kleur van je TV-meubel mee in de keuze. Vaak hangt de kleur samen met het materiaal, maar dat is niet altijd het geval. Bij XOOON geven we je graag de keuze!

De houten kastmeubelen uit de collecties ELEMENTS en MODALI zijn verkrijgbaar in naturel of donker eiken (bijna zwart, ook wel onyx genoemd). Te donker voor jou? Misschien is warm chocoladebruin meer jouw ding. De collecties FRESNO of HALMSTAD zijn dan wellicht meer iets voor jou.

Voor wie liever de minimalistische kant op gaat, hebben we ook TV-meubels die hout met MDF fronten combineren: zwart MDF voor een warm minimalistisch interieur óf wit voor Scandinavisch minimalisme.

✓ Lees ook: Je interieur minimalistisch inrichten met collectie DARWIN

De grootte van een tv-kast

3. Hoe groot moet een TV-lowboard zijn?

Op basis waarvan bepaal je wat de juiste grootte van jouw TV meubel is? De meeste lowboards uit de XOOON collectie hebben ongeveer dezelfde hoogte, zodat je vanuit je zetel comfortabel naar je favoriete programma’s kunt kijken. De ideale breedte van je nieuwe meubel is afhankelijk van de breedte van je televisie. Het is mooi als je nieuwe TV kast breder is dan het toestel dat erop staat. Bovendien staat je televisie zo een stuk stabieler. Hoeveel breder, is afhankelijk van de beschikbare ruimte in je woonkamer en de andere meubelen zoals je sofa en je salontafel.

Tip: meet je televisietoestel en de plek waar je nieuwe TV-meubel komt te staan op, voordat je naar een XOOON winkel komt.

✓ Lees ook: 5 redenen waarom een fauteuil niet mag ontbreken in je interieur

Collectie ELEMENTS


Elementen kast die je zelf samenstelt

Elementen kast die je zelf samenstelt
TV-meubel met opbergruimte

4. Indeling en opbergruimte van je TV-kast

Een tv-meubel biedt tegenwoordig niet alleen ruimte voor je televisie, maar ook voor andere media-apparatuur. De behoefte aan opbergruimte speelt dus mee in de keuze van je TV-meubel en dus ook van de afmetingen. Heb je een internetbox, een TV-decoder, een videospelconsole, geluidsinstallatie of misschien nog een DVD-speler die je in je TV-kast kwijt wilt? De XOOON lowboards voorzien hiervoor niet alleen gesloten kasten en open niches, maar aan de achterzijde ook een kabelmanagement systeem, zodat die slordigere wirwar van kabels uit het zicht opgeborgen kunnen worden.

Tip: met de ELEMENTS collectie kun je zelf een hele TV-wandopstelling samenstellen. Als deze collectie je aanspreekt, kun je ook een afspraak maken in een van onze XOOON winkels voor een persoonlijk 3D interieurontwerp.

Mooi en praktisch design
Mooi en praktisch design

5. Een TV-dressoir is multifunctioneel

Heb je je hart verloren aan een XOOON lowboard, maar heb je geen nieuw TV-meubel nodig? Een lage designkast kan ook in een totaal andere ruimte tot z’n recht komen en hoeft niet per se als TV-kast gebruikt te worden.

Een lowboard komt bijvoorbeeld heel mooi tot z’n recht tegen een lege muur met een statement schilderij of grote spiegel erboven. Ook in een inkomhal of lange gang kan een laag lowboard de show stelen. Zo kleedt je een kale ruimte niet alleen aan, je creëert ook extra opbergruimte én je creeëert een optische illusie die het plafond hoger doet lijken, dan het in werkelijkheid is. Bovendien zijn de niches in XOOON lowboards meestal voorzien van ledverlichting: ideaal om een mooi interieuraccessoire in de kijker te zetten.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Waar plaats je je TV-meubel?

De plaats van je TV-meubel in de woonkamer is belangrijker dan je misschien denkt. Comfort is alles: het is niet de bedoeling dat je je hoofd moet draaien als je op de bank voor de TV zit.

Idealiter moet je een afstand van 3 keer de diagonaal van het scherm tussen je bank en de televisie aanhouden - als de afmetingen van de kamer dit toelaten, natuurlijk. Ook moet er tussen de salontafel en de televisie een afstand van één meter zitten.

Hoe kleed je je TV-hoek aan?

Je hebt het ideale TV-meubel voor je woonkamer gevonden. De volgende stap: voor de aankleding zorgen. Je kunt decoratieve voorwerpen op je TV-meubel plaatsen in de gewenste stijl. Dat kan een vaasje zijn, een fotolijst of een metalen lampje. Maar het belangrijkste is dat jij het mooi vindt en een TV-hoek creëert die jouw smaak weerspiegelt. Want uiteindelijk blijft de woonkamer een van de belangrijkste plekken in huis, waar je veel tijd in gaat doorbrengen.

Hoeveel licht in de buurt van je TV-meubel?

Een zachte verlichting rond je TV-meubel heeft de voorkeur: dat is beter voor je ogen en laat het beeld beter uitkomen. Daarom plaats je je TV-meubel, en dus het scherm, ook niet vlak bij een raam, anders heb je overdag een grote kans op vervelende reflecties. Je kunt ook een schemerlamp in de buurt van je meubel plaatsen om ’s avonds een knussere sfeer te creëren.

Welke extra accessoires voor het TV-meubel?

Als je de indeling van je kamers graag regelmatig verandert, of als je je TV-meubel vaak wilt verplaatsen, kan het de moeite waard zijn een model met wieltjes te overwegen. Dat maakt het makkelijker het meubel te verplaatsen.

En als je veel apparaten met aansluitingen in de buurt van de TV gaat installeren, zoek dan een model met kabeldoorvoeren. Je kunt dan alle kabels netjes uit het zicht opbergen.

Ook interessant...