Neutrale kleuren voor een tijdloos interieur
Nicole van Riel
#Tips

Neutrale kleuren voor een tijdloos interieur

door Nicole van Riel
Publicatiedatum 12 augustus 2021
Bewerkt op 8 augustus 2022

Een populaire trend in de interieurwereld is een samenspel van neutrale kleuren. Denk daarbij aan aardse tonen zoals bruin, mosgroen en greige (een mix van beige en grijs die lijkt op de kleur van kiezelstenen) of zachte pasteltinten.

Laat je inspireren door de waaier aan sobere kleuren in ons XOOON assortiment en creëer een zen-interieur.

Sobere kleuren zijn niet saai

Wat zijn neutrale kleuren?

Neutrale kleuren hebben weinig tot geen kleurschakering. Denk daarbij aan zwart, wit, grijs, ecru, beige en diverse bruintinten zoals koffiekleuren, camel en zandtonen. Ook zachte pasteltinten zoals taupe, grijsblauw, mintgroen en olijfkleur behoren tot deze categorie. Elk apart líjken ze misschien wat saai, máár door een subtiele combinatie van sobere kleuren straalt je interieur een sfeervolle luxe uit. Sober, simpel, maar toch bijzonder.

Tip: Wil je graag meer advies over hoe je neutrale kleuren gebruikt zonder dat je interieur saai wordt? Onze medewerkers helpen je graag op weg! Maak een afspraak voor persoonlijk advies in een van onze XOOON winkels.

Mix & Match: neutraal kleurenpalet

Hoe combineer je neutrale kleuren?

Het is niet gemakkelijk om de perfecte neutrale kleurencombinatie te maken. Als de balans niet goed zit, oogt de ruimte al snel saai, terwijl je net een elegant en stijlvol interieur wilt. Om een spannend samenspel van sobere kleuren te creëren, raden we je aan om een moodboard te maken en kleurstalen met elkaar te combineren en te vergelijken. Daarbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de ondertoon van de kleuren die je combineert. Je kunt eventueel ook een opvallende accentkleur toevoegen. Leuk extraatje: in een neutraal interieur komen structuren en texturen meer tot hun recht. In de volgende alinea lees je meer daarover…

✓ Lees ook: Een rustgevend interieur met natuurlijke kleuren en zachte materialen

Nieuw naturel

Een neutrale basis voor meer textuur en structuur

Dankzij nude tinten en een ton-sur-ton kleurenpalet, vallen texturen en structuren in je interieur meer op. In veel interieurs worden ze onterecht over het hoofd gezien. Toch kun je meer contrast creëren in je interieur door verschillende texturen en structuren met elkaar te combineren. Zo zorg je voor een spannende gelaagdheid, waardoor een ruimte op een subtiele manier meer diepte krijgt.

In ons assortiment stoffen en materialen vind je een waaier aan texturen. Dúrf een zachte velvet stof te combineren met en grof geweven óf een bouclé stof. Combineer ook gerust verschillende natuurlijke materialen zoals hout, beton- of marmerlook en zwart metaal. Je kunt zelfs twee houtsoorten met elkaar combineren. Belangrijk is dan wel, dat het contrast tussen de houttinten groot genoeg is. Anders oogt het vreemd.

Lees ook: Zachte stoffen voor een warm interieur

Een kleurenpalet voor alle interieurs

Neutrale kleuren in huis: warm, zacht of net heel stoer

Neutrale kleuren vormen de ideale basis voor élke woonstijl. Je kunt er dus alle kanten mee op. Hoe er gebruik van wordt gemaakt, varieert natuurlijk wel per stijl…

Scandinavische interieurs en neutrale kleuren gaan hand in hand. Natuurlijke soberheid staat centraal. Hier wordt een zacht kleurenpalet in de eerste plaats gecombineerd met zachte stoffen en lichte materialen om licht, warmte en gezelligheid in huis te halen.

In een minimalistisch interieur zorgen neutrale kleuren voor een stijlvolle basis. Meubels worden er met zorg uitgekozen. Dankzij een sober kleurenpalet ligt de focus meer op de unieke designs. Ook zorgen neutrale kleuren voor een eigentijdse, moderne klasse. Bovendien werken neutrale kleuren rustgevend en brengen ze rust in huis. Less is more.

Het contrast tussen neutrale kleuren en ruwe materialen versterkt in een industrieel interieur dan weer het stoere karakter van de natuurlijke texturen zoals robuust hout, grof geweven stoffen of (gekeerd) leder.

Beken kleur: kies jij voor neutrale of felle kleuren in huis?

Kies je voor neutrale kleuren, dan kies je dus voor een duurzame inrichting. Dat neemt echter niet weg, dat wij ook fan blijven van meubels met uitgesproken kleuren. Een fel gekleurd meubel is misschien minder subtiel, maar kan evenveel klasse uitstralen.

Wij geven jou graag veel keuze, zodat jij met onze designmeubelen je eigen interieurstijl kunt creëren. Actief op zoek naar nieuwe XOOON meubelen en nood aan (kleur)advies? Maak een afspraak voor een persoonlijk 3D-interieur ontwerp.

Nooit uit de mode

Kleuren voor een tijdloos interieur

Ze krijgen dan wel de stempel “trendkleur”, maar eigenlijk zijn neutrale tinten tijdloos tussen alle voorbijrazende trends. In tegenstelling tot levendige kleuren, die het ene jaar in trek zijn en een paar jaar later alweer passé kunnen zijn, raken nude tinten zelden uit de mode. Neutrale kleuren zijn chic, stijlvol, geraffineerd en vooral minder uitgesproken. Bij een sober kleurenpalet springen meubels niet in het oog omwille van de opvallende kleur, maar het is wél dankzij de zachte kleur dat er meer aandacht naar het design of het materiaal gaat.

Als ze de basis van je interieur vormen, kun je naargelang de tijdgeest altijd nog met een extra kleuraccent werken. Kies je voor meubels in neutrale kleuren, dan kun je nog altijd woonaccessoires zoals een karpet, kussens of vazen toevoegen voor een vleugje kleur.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

XOOON helpt jou kiezen

Zijn neutrale kleuren niet wat flets?

Het is een vergissing te denken dat neutrale kleuren standaard en dus wat inspiratieloos zijn. Neutrale kleuren zijn tijdloos – en dat is een teken dat ze gewaardeerd worden. Het kleurenpalet is heel groot: grijs kan wel dertig verschillende nuances hebben, van heel licht tot heel donker. Sommige nuances zijn discreter, andere opvallender. Jij maakt de keuze, maar één ding is zeker: ook onder neutrale kleuren vind je intense tinten.

Kun je neutrale kleuren combineren met felle kleuren?

Neutrale kleuren gaan heel goed samen met andere kleuren. In het bijzonder met verzadigde tinten komen ze goed tot hun recht. Ze zorgen voor een harmonieuze sfeer omdat ze een evenwicht creëren: neutrale kleuren compenseren de fellere kleuren en brengen zo toch een rustige sfeer in huis.

Kan ik verschillende neutrale kleuren met elkaar combineren?

Hoewel neutrale kleuren vaak worden ingezet om fellere kleuren te versterken, kunnen ze ook gecombineerd worden met andere neutrale kleuren. In dat geval moet je tinten vermijden die te dicht bij elkaar liggen en kiezen voor een minimum aan contrast. Dat maakt het verschil. Vermijd bijvoorbeeld twee verschillende witte, grijze of beige tinten. Het is beter om een lichte neutrale kleur (wit, crème, enz.) te combineren met een donkere neutrale kleur (chocolade, antraciet, enz.).

Ook interessant...