Een minimalistisch interieur in vijf stappen
#Tips

Een minimalistisch interieur in vijf stappen

Publicatiedatum 12 juli 2021
Bewerkt op 21 juli 2023

Minimalistisch wonen wordt steeds populairder en moderne interieurs worden verfijnder dan ooit. Maar hoe creëer je een rustgevend minimalistisch interieur? En hoe zet je minimalisme om in de praktijk? Onze XOOON stylistes vatten hun tips samen in vijf eenvoudige stappen die leiden naar een strak, praktisch en opgeruimd interieur. Subtiel en stijlvol, zonder al teveel poespas.

Aan de slag
Stap #1 Opruimen en organiseren

Plan van aanpak: opruimen op 2 manieren

De Marie Kondo methode

De eerste stap naar een strak en verfijnd interieur: sorteren, opruimen en organiseren. Word je moedeloos bij de gedachte alleen al? Dankzij Marie Kondo is opruimen wereldwijd een trend. Volgens de auteur van de bestseller The life-changing magic of tidying up moet je de tijd nemen om alle spullen in huis in één keer te sorteren. De korte pijn dus! Het doel? Alleen die spullen bewaren, die nog steeds functioneel zijn óf die voor jou speciaal zijn. Een radicale maar effectieve oplossing!

Opruim tip: nodig iemand uit, zodat je samen aan de slag kan. Een vriend(in), je mama, je broer of zus … Bij twijfel hakken zij de knoop wel door.

De stap-voor-stap methode

Een andere techniek om de spullen in je woning te sorteren is om stap voor stap aan de slag te gaan. Neem de tijd om op te ruimen. Bepaal voor jezelf hoeveel tijd je ervoor wilt uittrekken en hoe vaak je dat wilt doen. Plan er bijvoorbeeld elke dag een uurtje voor in, of elke week een voormiddag en neem dan die ene kast of ruimte onder handen. Breng er regelmaat in en herhaal die handeling zo vaak als nodig is. Beetje bij beetje raakt je interieur opgeruimd zonder dat de motivatie je in de schoenen zakt.

Ook hier kun je de Marie Kondo methode toepassen. Die kan jou helpen om te bepalen welke spullen je niet kunt missen óf van essentieel belang zijn in het dagelijks leven.

Sorteer-survival-tip: verzamel opbergdozen voor je begint te sorteren. Deel elke doos in een categorie in en beslis wat je met de voorwerpen wil doen: houden, verkopen, weggeven of weggooien. Voorzie een laatste doos voor twijfelgevallen.

Stap #2 Kies je kleur

Neutrale kleuren op de muur

Zodra het opruimen in kannen en kruiken – of misschien eerder in opbergdozen en kasten - is, kun je de algemene sfeer van het interieur onder handen nemen. Begin bij de basis: het kleurenpallet. Voor harmonie in je minimalistisch interieur kies je best lichte, natuurlijke kleuren of pasteltinten. Houd het geheel effen en rustgevend. Kies voor zachte, neutrale tinten zoals grijs, beige of wit. Die brengen licht in huis! Wil je een kleuraccent toevoegen? Werk dan met complementaire kleuren. Kies één extra kleur en voeg die subtiel toe aan je interieur of combineer verschillende pasteltinten.

Minimalistisch chic


Interieur inspiratie

Interieur inspiratie
Stap #3 Kies passende meubels

Minimalistische designkasten met opbergruimte

Om rondslingerende spullen in je minimalistisch interieur tot een minimum te beperken, heb je opbergruimte nodig. Daarin kan je de spullen die je na de opruimfase bewaard hebt netjes opbergen. Investeer in een mooie designkast! Een stijlvolle kast is niet alleen praktisch en functioneel, maar ook een eyecatcher in je interieur. 

Overlaad elke kamer niet met kasten. Kies voor één statement piece. Bedenk eerst waar je extra opbergruimte kan gebruiken en welk type kast voldoet dat aan jouw interieur- en opbergwensen. Let bij de keuze van je meubel(en) ook op de materialen: licht hout, metalen details, glas, marmerlook … Sommige meubelen hebben prachtige details die een hele kamer kunnen verfraaien. 

Opberg-inspiratie: benieuwd hoe je opbergruimte combineert met een stijlvol interieur? Wij zetten hier 5 tips voor je op een rij!

Stap #4 Kies je wanddecoratie

Creëer licht en ruimte met spiegels en schilderijen

In een minimalistisch interieur mag je het best groots zien. Beter een paar zorgvuldig uitgekozen blikvangers, dan een overdaad aan woonaccessoires. Met een grote spiegel bijvoorbeeld creëer je licht en ruimte in je minimalistisch interieur. Plaats ze boven de bank of op een hoge kast om wat meer hoogte aan de ruimte te geven.

Wil je graag een persoonlijke touch toevoegen? Hang dan een paar grote fotokaders op aan een kale muur. Ook met andere soorten wanddecoratie zoals een leuke poster of opvallend kunstwerk maak je jouw interieur met een minimum aan decoratie écht uniek.

Stap #5 Kies je woonaccessoires

Minimalistisch inrichten met woonaccessoires

Zodra je al je spullen en meubels een plaats hebt gegeven, kan je je interieur stylen met een paar sprekende, unieke woonaccessoires. Ook hier houd je het best bij essentiële elementen. Een paar kussens, een vloerkleed, een mooi beeldje of een unieke vaas… het kan bést in een minimalistisch interieur. Houd het aantal beperkt. Zet een paar zorgvuldig uitgekozen decoratieaccessoires in de spotlight. Plaats slechts één vaas op je tafel en stop die niet vól bloemen, maar houd het simpel met een paar takjes. Vul je kast niet met een overdaad aan beeldjes en verstop je bankstel niet onder een stapel kussens. Pluspunt? Een decoratief element springt altijd meer in het oog als het niet omringd is door een massa andere voorwerpen.

 

 

 

 

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...