5 Tips voor het kiezen van een salontafel
Nicole van Riel
#Tips

5 Tips voor het kiezen van een salontafel

door Nicole van Riel
Publicatiedatum 1 februari 2022
Bewerkt op 12 april 2024

Hoe kies je de perfecte salon- of bijzettafel voor jouw woonkamer? Wij geven je 5 tips waarmee je stap voor stap je keuze kunt bepalen. Laat je inspireren en haal de ideale salon- of bijzettafel in huis.

Ze worden nog wel eens makkelijk over het hoofd gezien: salontafels en bijzettafels. Toch zijn ze visueel vaak het middelpunt van je woonkamer. En ze zijn nog functioneel ook. Welke hoogte, vorm en stijl passen bij je bank, je interieur en je woonwensen? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Vind de ideale salontafel

Bepaald de ideale hoogte

De ideale hoogte van je salontafel is afhankelijk van de zithoogte van je bank, en de hoogte van je tv-meubel. Je tafel mag niet te hoog zijn zodat je – bij het tv kijken – tegen de tafel aankijkt. Maar ook niet te laag zodat je voorover moet buigen om spullen van de tafel te pakken. Kortom: ga aan de slag met je meetlint en bepaal de maximale hoogte die bij jouw situatie past.

Kies een passende vorm

Salon- en bijzettafels zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Heb je meubelen met afgeronde vormen? Dan kan het mooi zijn om te kiezen voor een salontafel met een ronde of organische vorm. In een interieur met strakke en rechte vormen komt een rechthoekige salontafel goed tot zijn recht. Of speel met verschillende vormen; met een ronde salontafel kun je rechte lijnen in je interieur ook doorbreken.

Binnenkijken bij XOOON fans

Laat je inspireren door het interieur van andere XOOON fans!

meer inspiratie

Denk aan opbergruimte

Heb je behoefte aan wat extra opbergruimte? Ook dan kan een salontafel uitkomst bieden. Sommige salontafels hebben opbergruimte in de vorm van planken, lades of nissen. Ideaal voor het opbergen van tijdschriften, tafelboeken of de afstandsbediening.

Mix & Match

Natuurlijk kun je voor één opvallende salontafel kiezen. Maar je kunt ook meerdere salon- en bijzettafels met elkaar combineren. Dit zorgt voor een levendig geheel. Denk ook aan de combinatie van verschillende vormen, hoogtes of materialen. Sommige salon- en bijzettafels kun je zelf naar wens samenstellen! Overigens hoeft het niet alleen bij tafels te blijven: een poef werkt ook prima!

Style je salontafel

Als je de woonkamer binnenkomt, is de salontafel vaak het eerst dat in het oog springt. De tafel staat midden in de ruimte en is een eyecatcher. Reden genoeg om de tafel extra te versieren met passende decoratie en accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een mooie vaas, tijdschriften of bijzondere objecten. Tip: houd het rustig, plaats items i verschillende hoogtes en gebruik dezelfde kleurtinten.

TIP: wil je weten hoe je favoriete salontafel er in je interieur uitziet? Met onze AR-functie plaats je hem met je mobiele telefoon eenvoudig in je woonkamer.

XOOON helpt jou kiezen

Welk type salontafel is geschikt als je kinderen hebt?

Met kinderen in huis wordt meestal een ronde salontafel, of eentje met afgeronde randen aanbevolen. Als ze zich dan stoten aan een hoek, is het risico op verwondingen minder groot.

Is het echt noodzakelijk dat je salontafel bij de andere meubels past?

Bij interieurstyling zijn de regels niet in steen gebeiteld. Alles hangt af van de sfeer die je voor je woonkamer in gedachten hebt. Meubels die niet bij elkaar horen, kunnen juist ook een modern en charmant effect geven. Net zoals een gecoördineerd geheel eigentijds en elegant kan werken. Jij beslist uiteindelijk!

Hoe hoog moet mijn salontafel zijn?

Een oude regel luidt dat dat de salontafel zo hoog moet zijn als het laagste zitmeubel in de woonkamer. Dit oogt namelijk harmonieuzer. Maar in sommige gevallen is dit gewoon niet zo praktisch, vooral als je ook eet in je woonkamer. Daarom kies je uiteindelijk best voor de hoogte die het meest bij jouw praktische gebruik past en het meest comfortabel is.

Kies ik voor een vaste of een verplaatsbare salontafel?

Ook dit is afhankelijk van het gebruik. Als je graag yoga of fitness doet voor de TV in de woonkamer, dan is een salontafel op wieltjes een goede oplossing, omdat je de ruimte dan snel kunt vrijmaken. Hetzelfde geldt als je vaak gasten hebt en je de ruimte wilt hebben om bijvoorbeeld te kunnen dansen… Maar sommige vaste salontafels zijn heel licht en die kunnen ook gemakkelijk worden verplaatst.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...