6 tips voor thuiswerkers
#TIPS

6 tips voor thuiswerkers

Publicatiedatum 20 november 2020
Bewerkt op 21 juli 2023

Thuiswerken in stijl met designmeubelen in je werkkamer

Je thuiswerkplek inrichten met designmeubelen: de woontrend sluimert al een tijdje in de interieurwereld en breekt dit jaar – hoe kan het ook anders – écht door. Zag jij telewerken initieel als een noodoplossing en heb je niet veel aandacht besteed aan de inrichting van je ‘tijdelijke’ home office? Wij geven je zeven tips om jouw werkkamer stijlvol en nog steeds praktisch in te richten.

Net even (ergens) anders
Net even (ergens) anders

#1 Kies een werkplek

Je werkt beter, efficiënter en productiever als je werk en privé gescheiden kan houden. Een aparte kantoorruimte in huis is dus een must, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker niet als je niet als enige thuiswerkt en je ook rekening moet houden met huisgenoten.

Een belangrijke eerste stap? Bepaal waar in huis jouw work space komt. Dat hoeft geen aparte kamer te zijn. Je kan ook een deel van je woon-, eet- of leefruimte inrichten als home office, een plek die alleen bedoeld is voor jouw werk. Let dan vooral op een plek met voldoende daglicht en energiebronnen (stopcontacten bijvoorbeeld).

Heb je een werkplek uitgekozen? Dan kan je beginnen nadenken over de inrichting...

The spotlight’s on statements

#2 Zorg voor voldoende licht

Voorzie voldoende lichtbronnen, zodat je ook ’s avonds of op sombere dagen rustig kan werken. Maak daarbij een onderscheid tussen basisverlichting, functionele verlichting en accentverlichting. De ideale lichtbron is LED-verlichting: duurzaam en energiezuinig.

Wand- of hanglampen zijn ideaal als basis. Een tafellamp kan dienen als functionele werkverlichting. Liever geen bureaulamp óp je bureau? Plaats dan een vloerlamp naast je bureau op de grond. Zo verlies je geen werkruimte. Kies hier voor helder LED licht. Wit licht leunt sterk aan bij natuurlijk daglicht, waardoor je efficiënter werkt.

Om een gezellige sfeer te creëren in je home office en ’s avonds rustig af te sluiten, kan je eventueel ook stijlvolle accentverlichting toevoegen met een sfeervolle lamp in je boekenrek, op een dressoir of in een kale hoek. Als lichtbron kan je warm LED licht nemen.

Trendy thuiswerkplek
Trendy thuiswerkplek

#3 Kies een bureau meubel

Eettafel als bureau

Je bent vast niet de enige, die zich tijdelijk aan de eettafel heeft geïnstalleerd. Dat is zelfs zo gek nog niet: het tafelblad is groter dan dat van een bureau. Waarom zou je dus geen eettafel als bureau gebruiken? Die hoef je bij etenstijd al niet leeg te maken. Benieuwd hoe dat eruit kan zien? De Vlaamse Pauline, influencer en XOOON-fan, heeft een deel van haar woonkamer als werkruimte ingericht en kocht een “HALMSTAD” eettafel als bureau.

Tafeltje aan de wand

Heb je geen grote werkoppervlakte nodig, maar gewoon een plek waar je ongestoord kan telewerken en waar je je laptop, tablet en/ of agenda kan laten liggen, zonder risico dat er iets op wordt gemorst? Een klein designmeubel past bij veel diverse interieurstijlen, is praktisch én neemt niet veel ruimte in.

Zelfs wanneer we weer minder zouden thuiswerken, is zo’n bijzettafel interessant om bijvoorbeeld snel een receptje aan op te zoeken, een vakantie te plannen of betalingen in orde te brengen.

Bureau op niveau: zittend én staand

Durf jij met je interieur al eens een stapje verder – of hoger – gaan? Waarom zou je dan geen bartafel als bureau gebruiken? Een hele dag zitten, is niet goed en verstelbare zit-sta-bureaus hebben meestal niet het meest fraaie design. Een XOOON bartafel daarentegen wél. Als je even je benen wil strekken, kan je staand verder werken. Je kan er een paar XOOON barstoelen rond kwijt, zodat je even kan gaan zitten als je benen te moe worden.

Twee in één: kast én bureau

Als je je werkspullen liever niet in het zicht hebt liggen, kan je ook een dressette meubel toevoegen aan je interieur. Zodra je klaar bent met werken, doe je de kastdeur dicht en is alles netjes opgeborgen. Zo’n dressette is vooral handig als je geen zittend beroep hebt, maar wel eens een halfuurtje je mails moet bijwerken.

Wat doe je dan met de stoel? Een leuke designstoel zet je als je klaar bent eenvoudigweg naast het kastmeubel óf je gebruikt een eetkamerstoel, die je terug onder tafel schuift.

Een vak apart

#4 Voorzie voldoende opbergruimte

Bij sommige jobs is opbergruimte een must. Zo’n typische metalen kantoorkast kán héél stoer zijn in een industrieel interieur, maar past helaas lang niet overal. Je kan je papierwerk echter ook opbergen in een mooi design dressoir óf in een moderne boekenkast. Een mooie designkast geeft karakter aan je kantoorruimte. Dat is belangrijk, want het is een onderdeel van jouw (t)huis en uiteindelijk moet je er graag zitten.

Denk goed na over welke stijl bij je interieur past, hoeveel ruimte je hebt en welk type kast aan jouw opbergwensen voldoet? Heb je een volledige wand vrij? Plaats dan een paar boekenkasten naast elkaar óf stel zelf jouw ideale opbergruimte samen met “ELEMENTS”. Je kan je dressoir uitbreiden met een opzetrek, zoals Pauline dat heeft gedaan, of diverse kasten combineren.

Show your true colours

#5 Voeg kleur en decoratie toe!

Ook in een zakelijke ruimte zijn kleuren belangrijk! Natuurlijke kleuraccenten en zachte pasteltinten versterken de focus en concentratie. Blauwe tinten zouden een positief effect hebben op de productiviteit en heldere kleuren stimuleren dan weer je creativiteit.

Weetje: kleur hoeft niet altijd op de muren te zitten. Ook een kast met gekleurde fronten of kleurrijke accessoires kunnen als kleuraccent dienen. Staat je bureau tegen een muur? Hang er een bijzonder schilderij of een kunstzinnige foto boven. Voeg groen toe aan je bureauruimte met kamerplanten of kunstbloemen (die blijven het hele jaar mooi).

Ook bel-angrijk: telewerken en telefoneren

#6 Creëer een plek om te bellen

Als je voor je werk veel telefoontjes moet plegen, is een change of scene wel eens fijn. Misschien is een ronde of ovalen werktafel wel iets voor jou. Letterlijk rond je bureau kunnen ijsberen, helpt om je gedachten te ordenen tijdens het bellen én je strekt je benen. Je kan ook een comfortabele call-corner inrichten met een van onze fancy design fauteuils. De Vlaamse influencer Pauline heeft haar belhoekje met de fluwelige fauteuil “OONA” ingericht.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...