Nostalgisch wonen: retro interieur met zachte kleuren
#Trends

Nostalgisch wonen: retro interieur met zachte kleuren

Publicatiedatum 4 november 2021
Bewerkt op 31 januari 2022

Herken je dat gevoel? Je loopt een ruimte binnen en ineens word je geraakt door een geur, geluid of beeld dat je mee terug neemt in de tijd. Je krijgt onmiddellijk dat vertrouwde gevoel dat je doet denken aan vroeger, aan thuis of aan een fijne herinnering. Dat is nostalgie op zijn best! De interieurtrend Nostalgic Retro doet precies dát, maar dan op het gebied van je interieur.

Door terug te grijpen op kleuren, materialen en vormen uit het verleden breng je dat warme gevoel van toen terug naar het interieur van nu. Hiermee creëer er je een warme en geborgen sfeer die je helemaal op jouw herinneringen kunt afstemmen. Zo wil je toch altijd thuiskomen? Wij laten je zien hoe je deze trend bij je thuis kunt toepassen …

Soft Retro
Zó haal je de rust van een zacht retro interieur in huis

Retro comfort

1.	Zachte tijdloze tinten en neutrale kleuren

1. Zachte tijdloze tinten en neutrale kleuren

Je kunt het effect van kleuren binnen deze trend het beste vergelijken met comfort food: ze werken troostend, roepen positieve gevoelens op en worden vaak geassocieerd met de kindertijd – of alleszins een persoonlijk verleden.

Dat gevoel van nostalgie en eenvoud vertaalt zich naar een zacht en natuurlijk palet. Gedempte kleuren en neutrale tinten voeren dus de boventoon. Groen roept natuurlijke nostalgie op en herinneringen van een stadspark, kampeertrip of boswandeling. Zandkleuren doen dan weer denken aan een warm strand op een zonnige zomerdag. Bruin- en koffietinten creëren dat warme gevoel van een latte op een koele ochtend. Diepe nuances van donkerrood zorgen ervoor dat je interieur je omarmt. Zacht oranje en terracotta stralen naast optimisme en raffinement ook een vleugje nostalgie uit. Iets minder voor de hand liggend misschien, maar wel speels, luchtig en vooral zorgeloos is poederig oudroze.

Maar wat zijn jouw comfort colors? Welke kleur(en) link jij aan een positieve herinnering en zou je laten terugkomen in je interieur.

2.	Tijdloos trendmateriaal: ribstof, hout en glas

2. Tijdloos trendmateriaal: ribstof, hout en glas

De combinatie van transparante en lichte natuurlijke materialen creëert op zich al een rustige, huiselijke sfeer. Bij de Nostalgic Retro trend wordt dat gevoel versterkt door bewust te kiezen voor (een mix van) tijdloze materialen die je persoonlijk een fijn gevoel geven. Je kunt dus een hoop uit de kast halen met deze retro woontrend. Go back to the future!

Retro meubelen zijn modern en nieuw, maar het materiaalgebruik en de vormgeving ervan is wel sterk geïnspireerd door het verleden. Denk hierbij aan warme houtsoorten, maar ook aan geribbeld of gekleurd glas en geraffineerde metalen accenten. Een mooi voorbeeld is deze wijnkast uit de “KINNA” collectie . Zoals je kunt zien, mag ook de structuur van de materialen zichtbaar zijn. Dat geldt ook de bekleding van stoelen of banken en zelfs voor de stoffen van gordijnen en plaids. Ribstof heeft bijvoorbeeld echt een retro tintje, maar ook leder komt sterk naar voren bij deze trend.

Met de juiste mix van materialen en stoffen creëer je een interieur dat je als een warm deken omhult, waardoor je huis als een veilige cocon aanvoelt.

3. Organische vormen, patronen en prints

Deze retro interieurtrend grijpt terug naar tijdloze designmeubelen met afgeronde hoeken en poten. Dit zie je vooral terug in stoelen en grote fauteuils, maar let ook eens op de ronde afwerking van dressoir met een retro design. Meubels op schuine pootjes, buisstoelen en een retro tafellamp mogen ook niet ontbreken. De organische vormen en vloeiende lijnen stralen optimisme en nostalgie uit. Bovendien hebben ze een warm, verwelkomend effect.

Naast ronde vormen en zachte lijnen, staan ook patronen en motieven centraal. De moderne interpretatie ervan is weliswaar een stuk rustiger dan de heftige prints, die je je misschien nog herinnert van bij je grootouders. Bij Nostalgic Retro combineer je één print met verschillende texturen en schakeringen van eenzelfde kleur. Daarbij kun je met tinten werken die ook in het motief zitten. Eenzelfde print kan ook in twee accentkleuren terugkomen: speels en volwassen tegelijkertijd.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...