De charme van een donker interieur
#Trends

De charme van een donker interieur

Publicatiedatum 31 mei 2022
Bewerkt op 21 juli 2023

De interieur trend Dark Chic is een tegenreactie op de eenvoud van de Scandinavische woonstijl. Geen ingetogen kleurenpallet en sobere natuurlijke materialen, maar een gewaagde combinatie van donkere kleuren en rijke ogende luxueuze materialen.

Deze uitbundige designtrend straalt pure luxe én elegantie uit en geeft een flinke dosis pit aan je interieur. Extravagant? Misschien. Ontdek hoe je de stijl kunt toepassen…

Dark Chic
Spannend, charmant, chique en mysterieus

Zó combineer je donkere kleuren in je interieur

1. Donker groen, blauw of zwart in je interieur

Het is een misvatting dat donkere kleuren met mate gebruikt dienen te worden. Als je ze juist weet te combineren, brengen ze net sfeer en rust in huis. Bovendien geven ze je interieur een luxueuze uitstraling. Anno 2022 hoef je dus niet meer terughoudend te zijn met donkere kleuren, maar hoe pak je het aan?

Je kunt diepe tinten groen, blauw, antraciet en zélfs zwart met elkaar combineren. De combinatie van de donkergroene muur en de antracietkleurige “BUENO” fauteuil met een zwart houten frame is opvallend, maar tegelijk huiselijk en gezellig.

Houd je aan de regel van drie en mix maximum 3 verschillende kleuren. Je kunt ook alles in dezelfde kleur zetten. Of kies voor ton-sur-ton met verschillende schakeringen en dieptes van dezelfde kleurtint. Zo creëer je een gevoel van luxe, mysterie en glamour. Heftig? Ja, maar ook super gaaf!

Durf jij het aan om je hele huis onder te dompelen in een donker kleurenpallet?

2. Contrast met textuur en natuurlijke materialen

Net als bij de Scandinavische woonstijl staan natuurlijke materialen ook bij deze trend centraal. Een belangrijk verschil is wel, dat we hier geen ingetogen combinaties van sobere materialen terugvinden, maar net een uitbundig samenspel tussen transparantie en massiviteit. Materialen als glas en marmer versterken de rijkelijke uitstraling van het donkere kleurenpalet.

Geïnspireerd door de oneffenheden van natuurlijke materialen speelt deze trend bovendien met textuur. Dat geldt voor zowel de decoratie als de meubelen. Ruwe en gladde oppervlakten wisselen elkaar af en zorgen voor een luxe uitstraling. Denk hierbij aan een vaas of kastdeuren in geribbeld glas of een tafelblad in marmer-, beton- of keramieklook, zoals bij de MASURA tafels. 

Ook in de bekleding van zitmeubelen zie je dit contrast door het gebruik van grove, zachte stoffen zoals velours, ribstof en bouclé. Ondanks de grove structuur voelen ze juist lekker zacht en warm aan.

3. Combineer hoekige en ronde vormen

Deze trend doet architecturaal aan: rechte lijnen en gebogen vormen gaan hand in hand. Dúrf dus te combineren, máár verlies je niet in details. Zet niet te veel spullen neer, en laat díe paar items extra opvallen. Pak het groots aan en combineer vormen, materialen, structuren en donkere kleuren. Dit mag zeker een mix van massieve objecten zijn, zoals je op het beeld kunt zien. De ietwat extravagante combinatie van de zwarte tegelwand, het witmarmeren werkblad van keukeneiland, de houten lambrisering en de donkergroene velvet barstoelen voelt niet druk of donker aan.

Een donker interieur hoeft dus niet somber of duister aan te voelen. Integendeel! Als je al deze elementen goed weet en vooral ook dúrft te combineren, creëer je een chic en tijdloos interieur dat luxe uitstraalt en tegelijk huiselijk en warm aanvoelt.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...