Een buffetkast of vitrinekast inrichten: 5 handige tips

Een buffetkast of vitrinekast inrichten: 5 handige tips

Publicatiedatum 13 maart 2024

Een buffetkast of vitrinekast mag niet in je interieur ontbreken. Dit type kast biedt de perfecte combinatie tussen praktische opbergruimte én een stijlvolle manier om met je mooiste spullen te pronken. Het inrichten van een open kast kan echter een uitdaging zijn. Wij geven je 5 handige tips !

Sommige spullen berg je graag op uit het zicht. Andere items zet je het liefst volop in de schijnwerpers. Dat souvenir van die onvergetelijke vakantie, foto’s van je dierbaren of een mooi decoratie-item. Ze verdienen een mooi plekje in je interieur. Een buffetkast of vitrinekast is hiervoor het perfecte meubelstuk. Een open kast biedt immers het beste van twee werelden: praktische opbergruimte en een plek om je spullen stijlvol te presenteren. Omdat alles in het zicht staat, wil je natuurlijk niet dat je kast rommelig oogt. Met deze 5 tips zorg je voor een functionele maar stijlvolle inrichting

Hoe ga je de kast gebruiken?

Voordat je begint met het inrichten van je buffet- of virtrinekast, is het belangrijk om na te denken over hoe je de kast wilt gebruiken. Ga je hem vooral gebruiken om spullen in op te bergen? Of ga je hem vooral gebruiken om met dierbare spullen te pronken? De meest praktische spullen kun je opbergen achter dichte deuren of in lades. Denk aan boeken of speciale drankflessen. Items die gezien mogen worden, zoals bijvoorbeeld je mooie servies, kun je in het zicht plaatsen. 

Berg op wat je niet wilt zien

Het sorteren van de items is een belangrijk onderdeel van het inrichten van je buffet- of vitrinekast. Zet alleen die spullen in het zicht die een speciaal plaatsje verdienen. Alle overige items kun je opbergen achter een deur of in een lade. Zo ben je er zeker van dat je niet te veel spullen in het zicht plaatst.

Geef pronkstukken een mooie plek

De items waar je het meest trots op bent kun je beschouwen als je pronkstukken. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige vaas, een kunstwerk of een verzameling objecten. Geef ze een prominente plek in je buffet- of vitrinekast. Je kunt ze bijvoorbeeld op ooghoogte plaatsen. Geef ze ook voldoende ruimte, zodat ze mooi tot hun recht komen. Door deze pronkstukken op een mooie manier te presenteren, creëer je een persoonlijke touch in je interieur en geef je de kast meer karakter.

Binnenkijken bij XOOON fans

Laat je inspireren door het interieur van andere XOOON fans!

meer inspiratie

Speel met afmetingen, kleuren en materialen

Door met verschillende hoogtes en posities te spelen, kun je eenvoudig diepte creëren. Hierdoor kun je optimaal gebruik maken van de ruimte in de kast. Maak gebruik van boekensteunen of stapel een aantal items op elkaar. Zo creëer je een leuk hoogteverschil. Daarnaast kun je verschillende materialen met elkaar combineren. Denk aan hout, glas en metaal. Tot slot kun je ook nog rekening houden met de kleur, zodat er een harmonieus geheel ontstaat.

Kijk welke items nog ontbreken

Ben je klaar met sorteren en heb je alle items geplaatst? Maar mis je nog iets? Kijk dan met welke items je jouw buffetkast of vitrinekast nog een extra persoonlijk tintje kunt geven. Voeg bijvoorbeeld nog wat planten toe of kies voor seizoensgebonden items, zoals kerst- of paasversiering. Door het blijven vernieuwen van items in je buffetkast kun je steeds een nieuwe look en sfeer creëren.

Veelgestelde vragen over het inrichten van een buffetkast

Wat zet ik in mijn buffetkast/vitrinekast?

Een vitrinekast kun je helemaal naar eigen idee inrichten. Plaats bijvoorbeeld fotolijstjes of planten in of boven op de kast. Of ga voor een prachtige vaas als eyecatcher! Daarnaast kun je kiezen voor persoonlijke spullen, zoals souvenirs van reizen, verzamelobjecten, antieke items, beeldjes of boeken met speciale covers. Wanneer je verschillende items combineert, kun je eenvoudig een interessante sfeer creëren in je vitrinekast

Hoe houd je een buffetkast/vitrinekast netjes?

1-Maak regelmatig schoon: stof de kast af met een zachte doek om stofophoping te voorkomen. De glazen onderdelen van de kast kun je schoonmaken met glasreiniger. 

2-Organiseer de inhoud: groepeer items op kleur, vorm of grootte. Hierdoor ziet de buffetkast er al snel netjes uit. 

3-Minimaliseer rommel: stop de kast niet helemaal vol, maar beperk je tot een aantal items. Zo zorg je ervoor dat ieder item voldoende ruimte krijgt en dat de buffetkast netjes oogt.

Wanneer kies ik voor een open of dichte bergkast?

Of je nu het beste voor een open of dichte bergkast kunt kiezen hangt af van waar je de kast voor wilt gebruiken en wat je stijl is. Een open kast, zoals een buffet- of vitrinekast, is ideaal om items te presenteren. In een gesloten kast kun je items opbergen die je liever niet in het zicht hebt liggen. 

Hoe richt ik mijn buffetkast/vitrinekast praktisch maar toch mooi in?

Zorg voor samenhang door de items in je kast te groeperen. Positioneer kleinere woonaccessoires meer op de voorgrond en hogere items wat meer naar achteren. Beperk de inrichting ook niet alleen tot binnen de buffetkast. Kies bijvoorbeeld een mooie plant bovenop de buffetkast om het geheel helemaal af te maken.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...