Retro patronen en natuurlijke materialen
#Trends

Retro patronen en natuurlijke materialen

Publicatiedatum 22 maart 2022
Bewerkt op 31 januari 2022

Veel hedendaagse trends zijn eígenlijk geïnspireerd door stromingen uit het verleden. En dat is niet vreemd: sommige ideeën winnen in de loop van tijd immers alleen maar aan kracht! De interieurtrend Arts and Crafts is een uitstekend voorbeeld: een comeback van de liefde voor natuurlijke materialen en ambachtelijk vakmanschap.

De interieurtrend Arts and Crafts is een moderne interpretatie van de gelijknamige beweging die in de tweede helft van de 19e eeuw in Engeland is ontstaan als een reactie op de toenemende industrialisatie en een afkeer van massaproductie. Aanhangers van deze beweging wilden terug naar eenvoud, ambachtelijk vakmanschap en natuurlijke materialen. Want gebruiksvoorwerpen - zoals meubels – moesten naast functioneel vooral ook mooi zijn! Wij laten je zien hoe je de Arts and Crafts ideeën in een hedendaags interieur kunt toepassen …

Arts and Crafts
Een warme mix van hout, marmer en kleurrijke prints

Warm en ambachtelijk

Kwaliteit boven kwantiteit

Traditioneel vakmanschap: ruwe natuurlijke materialen

Arts and Crafts gaat uit van het eenvoudige en eerlijke gebruik van natuurlijke materialen. De trend geeft een moderne twist aan dit uitgangspunt door de materialen onderling te combineren. Daarnaast zie je het hedendaagse aspect ook terug in de kwaliteit en de afwerking van het meubilair.

Hout speelt zonder twijfel de hoofdrol in deze trend. De verfijning van houten meubels en de one-of-a-kind ontwerpen weerspiegelen een handgemaakte kwaliteit. Zichtbare houtnerven geven meubelen een ambachtelijk én authentiek karakter. Bovendien is de structuur ervan telkens anders. Dat maakt elk houten meubel uniek. Het mooie aan natuurlijke materialen is dat ze eindeloos gecombineerd kunnen worden. Naast hout, zien we dus ook de korrelige structuur van klei en marmeren aderstructuren terugkomen in deze trend.

Terug naar de basis

Warme kleurcombinaties met contrasterende kleuren

Een ander kenmerk dat deze eigentijdse interpretatie van de Arts and Crafts trend onderscheidt van het verleden, is het warme en natuurlijke kleurenpalet. De ruwe materialen en ambachtelijke afwerking worden ondergedompeld in een zachtaardig palet.

De kleuren brons, bruin, roze en terracotta spelen de hoofdrol in dit thema. Je kunt kiezen voor ton sur ton – eenzelfde tint in tal van nuances, materialen en texturen – maar je kunt deze kleuren ook combineren met andere natuurlijke tinten zoals groen of blauw. Denk daarbij aan de groene aquakleur van de oceaan. Typerend zijn ook de contrasten tussen frisse en warme tinten. Combineer dark green met burnt yellow en speel met steel blue en terra voor een interessant contrast en een warme sfeer.

Zo perfect is imperfect

Ronde vormen, grafische prints en mix van texturen

Een belangrijke voortrekker van de Arts and Crafts beweging was William Morris, een ontwerper, bekend om zijn decoratieve (behang) prints met natuurlijke motieven en kleuren. De combinatie van motieven, vormen en texturen kenmerkt ook de moderne interpretatie van de Arts and Crafts interieurtrend. Ondanks dat de natuurlijke materialen gecombineerd worden met een rustig kleurenpallet, zien we binnen deze trend dus wél een mix van drukke patronen en prints, net als diverse texturen en structuren.

Prints en motieven zijn binnen deze trend niet voorbehouden aan behang en stoffen met een rijke textuur, maar manifesteren zich ook in designkasten en tafels. Houtnerven, maar ook aderstructuren in marmer en natuursteen zijn dus prominent aanwezig. Bovendien worden er ook mét hout motieven gecreëerd. Dat zie je terugkomen in het visgraat motief van de “FRESNO” bergkast . Ook bijzonder zijn de tafels van deze collectie . De tafelbladen zijn namelijk verkrijgbaar met een houten mozaïek motief.

XOOON nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan en blijf op de hoogte!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van onze meest actuele aanbiedingen en laatste trends? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd mee met de laatste XOOON nieuwtjes!

Ook interessant...