Pluizende meubelbekleding, hoe komt dit?
#Textieladvies

Pluizende meubelbekleding, hoe komt dit?

Publicatiedatum 15 juni 2021
Bewerkt op 28 maart 2023

Hoe zorg ik ervoor dat mijn meubel jaren later ook nog mooi uitziet?

Heb je ooit last gehad van pluisjes op jouw zitmeubels? De kans is aanwezig dat dit later opnieuw voorkomt. Pluizen is een inherent onderdeel van een huishouden, tenzij je de onderstaande oorzaken aanpakt. Als dat niet mogelijk is, kies dan voor een stof die niet snel pluist. Je kunt de pluisbestendigheid van onze stoffen vinden in het productpaspoort.

Hoe hoger de score, des te minder snel de stof pluist.

Wat is pluizen nu eigenlijk?

Kleine stofballetjes beginnen zich te vormen aan het oppervlak van jouw meubelbekleding. Ze nemen toe in grootte en het worden er steeds meer. Dit staat bekend als pluizen. Het komt vaak voor bij meubelstoffen en is in principe geen reden tot zorgen. Naast deze balletjes zult je ook wel eens kleine pluisjes tegenkomen. De voornaamste oorzaak van pluizen is wrijving. Hierdoor hechten overtollige vezels zich aan elkaar en aan het oppervlak. Elke vorm van pluizen kan worden verwijderd zonder dat dit nadelige gevolgen heeft.

stofzuigen met juiste mondstuk

Goed onderhoud

Het voorkomen van pluizen begint bij goed onderhoud van jouw bank of meubelbekleding. Je dient regelmatig het huisstof te verwijderen dat zich hecht aan jouw bank of leunstoel. Gebruik hierbij het juiste opzetstuk van jouw stofzuiger. Zet niet te veel kracht bij het stofzuigen, anders kan jouw meubelbekleding beschadigd raken (losrakende vezels). Gebruik nooit een kleefroller om stof of haren te verwijderen; dit zorgt ervoor dat de vezels van de bekleding overeind gaan staan, wat het pluizen verergert.

Blijft dit probleem zich voordoen, dan raden wij aan een pillingapparaat aan te schaffen (zie beneden).

Luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid verergert het ontstaan van pluizen, omdat dit ervoor zorgt dat synthetische materialen statisch geladen worden. Dit zorgt ervoor dat de bekleding haren, stof en andere vezels aantrekt. Deze hechten zich vervolgens aan de pluisjes. Door de vochtigheidsgraad op peil te houden, voorkom je dat uw meubelbekleding statisch wordt. Dit kan bijvoorbeeld door: genoeg planten in huis te zetten, een bakje met water aan de verwarming te hangen of je huis goed te ventileren.

hond op bank

Geen huisdieren op het meubilair

Huisdieren vormen een andere belangrijke factor bij het ontstaan van pluizen. Ze hebben een vettige huid en vacht waardoor haren en huisstof zich sneller hechten aan je meubelbekleding, die vervolgens gaat pluizen. Houd huisdieren dus van de bank af. Huisdieren komen in de rui, waarna de haren zich aan je zitmeubels hechten. Stofzuig grondig, zonder de meubelbekleding te beschadigen. Als dit niet het gewenste effect heeft, verwijder de haren dan voorzichtig met een vochtige katoenen doek of een speciale haarborstel. Gebruik nooit een kleefroller. 

Ook interessant...